Sommerturen gik til Sverige med campingvognen. Hele ferien skulle gå i Sverige – der er jo masser af gode flerdagesløb – og ikke mindst O-Ringens 50 års jubilæum i Skåne ved Kristianstad.

Startede med at tage færgen d. 17-6 til Helsingborg og køre til Lisbeth og Ronnie’s hus i Båstad. Ping stod ved Foretagsbyen. Vejede Rasul af nogle timer.

19-6 kørte til Vadstena. Så lige Gyllene Uttern igennem regnen, og tog campingen lige nord for byen. Noget livligt sted. Så byen og kirken om eftermiddagen. Fik’ede i fin gammelt konditori – det er jo svenskernes store sport at gå på konditori. Mange Fik – steder er gode med super kager, og med fo skellige madder med pålæg – Rakmaka – er ofte gode med et bjerg af rejer.

20-6 videre til Mora – på Lisbeths anbefaling. Byen lukkede ned, og der skulle fejres Sankt Hans – så er alt lukket i Sverige.

21-6 op til Lofsdalen hvor Lisbeth og Ronnie har en Hytte. Fin tur gennem smukke øde landskaber. Stadig meget regn. Hytten ligger fint og der er meget stille. Hytten er en gammel bjælkehytte med senere tilbygning i samme stil.

Ronnie og jeg skulle deltage i Idre Fjell 5 dages – Lisbeth skulle genoptræne sit operede knæ – sejt arbejde med ispose og forsigtige cykelture.

Idre Fjell 5 dages består af 1. dag fjelorientering, 2. dag fjelsprint og så Idre fjell 3 dages med jagtstart 3. dagen.

1. dag på toppen (næsten) af Nipfjellet – det meste af banen over trægrænsen. Det blev en hård tur på 4,6 km med 250 m stigning – kun 200m på sti – ellers hårdt terræn. Lærte på vej til første post at moser kun kan bruges til grovorientering – ellers gik det godt nok. Roy Dawson var flyvende. Ronnie tog et langsomt vejvalg på langstrækket – den hvide skov var ikke så let-løbet som man skulle tro.

2. dagen på toppen af Gränsvålen så desværre for stenet ud til mine små fødder – jeg var bange for at få hælene ødelagt igen, så jeg stod over. Roy og Ronnie løb godt og blev 7 og 8 – af 22.

3. dagen var lige bag ved Idre fjell byen. Et detaljerigt område med skråninger og moser. Jeg løb sur i detaljerne på vej til post 3 – et langt stræk uden noget at læse sig ind på i miles omkreds – surt. Ellers gik det godt nok – hårdt. Roy #5 på 40:20 – Ronnie #12 på 46:15 og jeg #26 på 59:59 – – der er langt op til de 2.

4. dagen oppe på Nipfjället lidt lavere end 1. dag. Starten lige over trægrænsen – og så ned mellem de små træer og buske – dvs dårlig sigt og kun 2 små stier krydsede løbsområdet. Var meget forsigtig til 1 – men tog højre-vejvalget der var meget tungere end venstre skulle det vise sig på stræktiderne. Satte 4 min på første posten og 2 + 2 min senere. Dog meget bedre end 3. dagen. Samlet Roy på 96:42, Ronnie på 104:06 og min på 109:56 – så der var hentet nogle minutter.

5. dagen ude ved Burusjön – smuk stævneplads. Det var også en svær bane ud og hjem gennem mange blokterrænger og meget blandet sigt. Var super forsigtig, og måtte kun runde ud på en sti og læse mig ind sidst på banen for at finde en post. Jeg havde været lige forbi, men de 2 høje som posten skulle ligge mellem var så små at de ikke synede af noget. Jeg ender på en samlet 15. plads ud af de 36 startende. Roy bommer så meget at jeg slår ham samlet med 9 sekunder. Ronnie er super uheldig med 5.eren, den står lidt gemt ved en 3 m høj spids klippe bag 2 små juletræer. Der “narrer” den svenske måde at tegne klipper som ikke er (løse) sten på – der bruges mange steder en brun prik – som vi bruger til punkthøj (af jord). Ronnie farer rundt i lang tid og kommer 3 gange tilbage til det rigtige sted og ser ikke posten. Jeg er heldig at vælge et mere lige på vejvalg, hvor jeg ser skærmen mellem klippen og juletræerne. Så jeg er også hurtigere end Ronnie sammenlagt. SÅ alt i alt betalte jeg dyre lærepenge i starten, men fik så en hel del igen ved at være så præcis som jeg kunne. Men det vinder man ikke et løb på – der skal der trænes meget i sådan et terræn.

28-6 afgang fra Lofsdalen via Sveg til Mora. “Fika” med Lisbeth og Ronnie i Sveg på fantastisk konditori med super kager, og masser af genstande og billeder fra film – såsom en Dart Wader figur – motorcykler og tema rum (horror, spil, saloon mm).


I Mora blev det til lidt sightseeing og Zorn museet. Så Kirkebåds-kapsejlads – det er 20 mands båd (nærmest en forvokset kajak) med styrmand. Der kommer virkelig fart på – lidt efter lidt.

Zorn museet: Anders Zorn er vist Sveriges største Guldaldermaler, han tjente mange penge på at make kendte bl. a. Jeg synes han er god til lys skygge virkninger – både i akvarel og olie.


1-7
ned mod Morokulien 2 dages ved Charlottenberg (nord for Arvika). Først 4 dage på Fiskvikens camping ved fin sø tæt på Åtmosfors. Rimeligt fradelig – dog lidt trafikstøj. Billig camping “kun” 250 SEK pr. døgn (til forskel fra i Moraparken til SEK 350) Man betaler for pladsen uafhængigt af antal personer – op til 5. Så der er dyrt at være single på camping i Sverige.

4-6/7 camping på vintercampingplads ved Valfjället. Der var ca 25 andre O-løber-campingvogne der. Morokulien 2 dages – 1. dag i Norge, Hornåsen og anden dagen i Sverige . Det var svære terrænger med godt med sten og detaljeret kurvebillede.